24.3.2020 Aktuálně z pražské, jinonické Vidoule - kopce nad Vltavou: Příjezd do ulice Klikatá z ulice Karlštejnská a tedy od shora, druhý barák, po pravé straně, ulicí Klikatá směrem dolů – nepřejeďte to! V Klikaté se rekonstruuje vodovod. Příjezd ulici ze zdola uzavřen. Pracujeme v bezkontaktním nouzovém režimu, v dobrovolné karanténě. Do baráku a sklepů klienty ani nikoho, kdo bydlí mimo barák, nepouštíme - ani rodinu. My zase neopouštíme barák a uzavřený pozemek. Domluva mobily – klienti, dodavatelé, speditéři na dvoře v autě nebo jen nouzově přes dveřní telefon. Domluva pro pěší příchozí na dvoře s minimální 5 m vzdálenosti. Speditéři odvážejí objednávky jen po platbě klientů převodem předem na účet. Chráníme sebe i klienty a přesto máloobchod i velkoobchod vína, přírodních šťáv Biotta a hromady dalšího zboží, stále funguje. Platba předem do Fio banky, možno i převodem na místě pokud máte Fio banku, již jen výjimečně hotovostní platba přes větší skleněnou láhev/e od okurek – několik dnů se na peníze nesmí sáhnout, vrácení peněz s dokladem přes novou otevřenou obálku, kterou si klient odnese spolu s kartóny vína z palety před krytým vchodem do baráku. Vše v roušce, v rukavicích a po každém kontaktu s klikou, kartonem, hotovostí - mytí a dezinfekce rukou. Zboží zase stěhujeme do baráku po několika hodinách, co jej vyfouká vítr na paletě na terase za barákem. Dovozy a odvozy hlídáme zavřenými okny v přízemí, opět přes mobily z několika metrů. Do další karantény putuje přijaté zboží v originálních kartónech podle balených materiálů. Přesně podle doporučení dle posledních testů životnosti koronaviru. Palety a kartóny otvíráme druhý až čtvrtý den. Kdo spěchá na odběr, doporučujeme vybírat z 600-700 druhů vín a dalšího zboží v Akci ihned, ideálně po telefonu. Klientům doporučujeme při nakládce a manipulaci s kartóny rukavice a 4-5 dnů karanténu než se pustí do otevírání láhví. Venku má vše pod kontrolou naše spolehlivá bílá chlupatá ochranka, která si drží odstup a všechny příchozí si sílou a stylem svého štěkotu třídí podle svého. Naštěstí nám přeje počasí i přízeň klientů. Držme si palce a vydržme to. Jan Thur, obchodník s dobrým vínem

Palmer

Na počátku bylo spojení sedmi dynamických vinařů, majitelů premier a grands crus vinic v Cote de Blancs a Montagne de Reims. Ti si dali za cíl vyrábět šampaňské pouze z hroznů pocházejících z jejich klasifikovaných vinic. Tak se v roce 1947 v Avize zrodila Společnost Grands Crus de Champagne, velmi uzavřené sdružení s tvrdými podmínkami pro přijímání nových členů. Vedeni svým perfekcionismem dokázali vytvořit jedinečný styl, vyjadřující fascinující rozmanitost aroma a chuti jejich šampaňského. A tak v roce 1948 spatřila světlo světa značka Palmer & Co.

Zdá se, že zakladatelé si neuvědomili možnou kolizi se jménem Chateau Palmer z Bordeaux. Spor byl zažehnán ve chvíli, kdy majitelé Champagne Palmer poslali majitelům Chateau Palmer bednu svého Champagne a těm chutnalo natolik, že ustoupili od svých námitek. Problém byl vyřešen!

Koncem padesátých let minulého století Palmer přesídlil do samého centra produkce šampaňského – Remeše, kde získal úžasný labyrint sklepů. V následujících letech pak získal i další vinice v prestižních oblastech Sézanne a l’Aube. V 80. letech překročila produkce Palmer milion lahví.Další růst a především respekt, vyjádřený mnoha oceněními jeho vín, zaznamenává Champagne Palmer v posledních letech. Vinice Palmer mají 365 hektarů a spadající pod čtyřicítku premier a grand cru. Odrůdy na nich jsou rozděleny následovně: 50% chardonnay, 40% pinot noir a 10% pinot meunier. Jednotlivé odrůdy z jednotlivých cru se zpracovávají odděleně.

Tato ohromná pestrost pak dává sklepmistru Palmer možnost vytvářet nádherná vína. Kromě rozsáhlých vinic disponuje Palmer i ohromnou zásobou rezervních vín. Ta tvoří páteř cuvée Brut Réserve, kde zlepšují zrání mladších vín a dodávají mu jemnost a komplexnost. Současně zajišťují stabilní kvalitu tohoto cuvée.

Čím se Champagne Palmer liší od ostatních?

-Základní cuvée Brut Réserve zraje ve sklepě 4 roky + dalších minimálně 6 měsíců po dégorgement (většina solidních výrobců nechává zrát své šampaňské 2 – 3 roky).

-Extra Brut (stejné složení jako Brut Réserve, ale s nízkou dozáží) zraje ve sklepě 6 let + 12 měsíců po dégorgemet.

-Na výrobu Brut Rosé se používá červené víno, které nejdříve zraje ve starších dubových sudech (à la bourgignon) a po té prochází systémem solera spolu s červenými víny starších ročníků.

-Palmer je jedním ze dvou šampaňských domů, kde víno zraje v originálních láhvích všech objemů až po největší Nabuchonosor (ekvivalent 20 lahví).

Ostatní výrobci šampaňského dnes používají láhve o objemu 0,75 a 1,5 litru a větší formáty z nich plní již hotovým šampaňským až před expedicí.

-Champagne Palmer má jednu z největších zásob starých ročníků.